TARHANA YAPALIM

12 Eyl

Tarhana çorbası, Türk mutfağının en sevilen ve en sağlıklı çorbalarından biridir. Tarhana, un, yoğurt, domates, soğan, sarımsak ve baharatlardan oluşan bir hamurun kurutulmasıyla elde edilir. Bu hamur, su veya et suyu ile pişirilerek çorba haline getirilir. Ülkemizde hemen hemen her yörenin kendine özgü bir tarhana yapma yöntemi vardır ve her yörenin tarhana içeriği farklılık gösterir. İçerik genellikle yapıldığı yöredeki ürünlerin kolay bulunabilirliğine bağlıdır.

Tarhana çorbasının şifası saymakla bitmez. Bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirimi kolaylaştırır, kolesterolü düşürür, kan şekerini dengeler ve enfeksiyonlara karşı korur. Ayrıca lezzetli ve doyurucu bir çorbadır. Tarhana çorbası, kış aylarında sıcak sıcak içilerek vücudu ısıtır ve hastalıklardan korunmaya yardımcı olur. Tarhana çorbasını evde kendiniz yapabilir veya hazır olarak satın alabilirsiniz. Her iki şekilde de tarhananın faydalarından yararlanabilirsiniz. Tarhana çorbası, Türk kültürünün ve tarihinin bir parçasıdır. Bu çorbayı deneyin ve sağlıklı kalın!

Bu kadar önemli ve geleneksel bir ürünü neden evde kendimiz yapmayalım ki? Haydi öyleyse başlayalım. Şöyle içeriği ve şifası bol bir tarhana çorbası nasıl yapılır konu komşuya gösterelim.

Gerekli Malzemeler:

  1. Un (aldığı kadar – tahminen 5 kg)
  2. Nohut (1 gün önce suya konmuş ve haşlanmış) 1 kg
  3. Buğday (haşlanmış) yarım kg
  4. Süzme yoğurt 3 kg (tercihen kendi yaptığınız organik yoğurt, iyice süzülmüş)
  5. Domates 2 kg (iyice olgunlaşmış suyu az eti bol cinsi.
  6. Yağ Biberi (Bazıları buna kapya biber diyor ama asıl adı yağ biberidir) 3 kg.
  7. Kırmızı taze balık biberi (tercihe bağlı: acı istemezseniz hiç koymayın, çok acı isterseniz yarım kilo, az acı isterseniz 250 gram. Arzu ederseniz yerine acı pul biber de ekleyebilirsiniz).
  8. Soğan 2 kg
  9. Sarımsak 3 baş
  10. Taze kekik 1 bağ
  11. Taze nane 1 veya bir buçuk bağ
  12. Taze fesleğen yarım bağ
  13. Taze reyhan yarım bağ
  14. Taze biberiye 4-5 dal
  15. Taze çiprika (mercimek otu, kondar, çubritsa, çıbrıka, çibriska, çubriza, geyikotu ya da zater isimleri ile de bilinir. Bulamazsanız es geçebilirsiniz) 1 bağ
  16. Taze kişniş (aşotu veya kinzi adı ile de bilinir) yarım demet
  17. Maydanoz 1 demet
  18. Karabiber 2 tepeleme tatlı kaşığı
  19. Kimyon 1 tepeleme tatlı kaşığı
  20. Çemen tohumu 1 tepeleme tatlı kaşığı
  21. Kurutulmuş Tarhana otu 1 bağ
  22. Bir su bardağı kaya tuzu.
  23. Toz maya 1 paket

Yapılışı:

Önce soğanların ve sarımsakların kabuklarını soyup kabaca doğrayalım. Sonra diğer taze yeşillikleri kabaca doğrayalım. Tüm malzememizi alabilecek büyüklükteki bir düdüklü tencere alıp en alta doğranmış domates, üzerine doğranmış biberler, üzerine soğan, üzerine geri kalan tüm yeşillik ve baharatlar ve en son da sarımsakları ve bir tülbente bağlanmış halde tarhana otunu ekleyerek çeyrek çay bardağı su ilavesi ile kapağını kapatıp kaynadıktan sonra yarım saat pişirelim. Kapağını açıp tülbentteki tarhana otunun kalıntılarını çıkardıktan sonra soğumalarını bekleyelim.

Bu esnada haşlanmış nohut ve buğdayı kevgirden geçirerek kabuklarından kurtulalım. Tencerede soğumuş olan pişirdiğimiz içeriği önce çubuk blender yardımı ile güzelce homojen bir hale getirelim. Yayvan bir tepsi ya da büyükçe bir tavaya aktararak ocağın üstünde karıştırarak suyunu buharlaştırıp salça kıvamına getirelim. Yine soğumasını bekleyelim.

Soğuduktan sonra pişirdiğimiz bu malzemeleri de kevgirden geçirip kabuk, yaprak gibi kevgirin üstünde kalan işe yaramaz parçaları atalım. Altta pürüzsüz ve salça kıvamında bir karışımımız kalacak. Bu karışımı daha önce kevgirden geçirdiğimiz nohut ve buğdayla karıştıralım üzerine de süzme yoğurdu ekleyelim. Bu esnada yarım bardak şekerli ılık suda aktive ettiğimiz toz hamur mayasını da ekledikten sonra yavaş yavaş unumuzu ekleyerek hamur karmaya başlayalım. Sonuçta kulak memesinden biraz daha sertçe bir hamur elde edene kadar un ilave edelim. Arada tuzunu kontrol edip gerekiyorsa tuz ekleyebilirsiniz. Hamur kıvama gelince üzerine bir tülbent örterek gölge bir alanda dinlenmeye alalım. Kabardıkça karıştıralım. Bu şekilde en az 3 gün olmak suretiyle her gün düzenli olarak hamuru karıştırıp üzerini tülbentle örtelim. Kapak örterseniz hamur sulanır. Eğer çok ekşi istiyorsanız bekletmeye devam edin. Ama bana göre en fazla 7 günlük bekletme yeterli. Bazen 3 günde de arzu edilen ekşiliğe geliyor.

Hamur yeterince olgunlaştığında küçük parçalar halinde bir çarşafın üzerine koparıp serelim. Arada bunları alt üst edelim ve içleri çekildikçe küçültelim. İşlenebilir hale gelince ki bu işlem genellikle çok uzun sürmez, bir kevgirden geçirerek toz haline getirelim. Arzu ederseniz robottan da çekebilirsiniz. Ama orijinal hali kevgirden geçirerek elde etmektir. Değirmende de öğütülebilir ama o zaman rengi kalıcı olarak beyazlıyor. Toz haline gelen tarhanamızı yine gölgede bir çarşaf üzerinde ince bir tabaka halinde serili olarak kurutalım. İyice kuruduktan sonra bez torbalara veya cam kavanozlara doldurup saklama yerine kaldıralım. Sakın bunca emek vererek hazırladığınız tarhanayı plastik poşetlere koyarak içine mikroplastikler eklemeyin.

Pişirmek için benim önerim içine sadece tereyağı eklemeniz. Bazı yörelerde normal yemek yapar gibi salça, sarımsak vs. ekliyorlar pişirirken. Ancak biz tüm malzemeleri zaten daha başında içine ekledik. Ama yine de ağız tadı zevki ve alışkanlıklar farklı olabilir. Dilediğiniz gibi pişirip yiyebilirsiniz.

Afiyet şifa olsun.

 

2 Replies to “TARHANA YAPALIM

  1. Çok güzel bir tarife benziyor. İçinde bunca şifalı malzeme olması ayrı bir zenginlik. Elinize emeğinize sağlık.

Comments are closed.