ELMA SİRKESİ

12 Eyl

Elma sirkesi, birçok insanın hayatını kolaylaştıran ve sağlığını koruyan doğal bir mucizedir. Elma sirkesi, elma suyunun fermantasyonu ile elde edilen asidik bir sıvıdır. Elma sirkesinin faydaları saymakla bitmez; sindirimi destekler, kan şekerini dengeler, enfeksiyonlara karşı korur, cilt ve saç sağlığını iyileştirir, kilo vermeye yardımcı olur ve daha birçok şey yapar. Elma sirkesi, hem içilebilir hem de haricen kullanılabilir. Elma sirkesini su ile seyrelterek günde bir veya iki bardak içmek, vücudunuzun pH dengesini sağlar ve toksinleri atmanıza yardımcı olur. Elma sirkesini cildinize sürerek, sivilce, egzama, mantar gibi sorunlardan kurtulabilirsiniz. Elma sirkesini saçınıza uygulayarak, kepekten arınabilir ve saçlarınızın parlaklığını artırabilirsiniz. Elma sirkesi, her evde bulunması gereken bir doğal ilaçtır.

Nasıl Yapılır?

Baştan belirteyim ben tarifi 8 kg lık kavanoza göre anlatacağım. Siz miktarları kendinize göre değiştirebilirsiniz. Öncelikle olabildiğince doğal yetişmiş, ilaç uygulanmamış elmaları bulmaya çalışalım. Elmaları güzelce yıkayalım. Balkonda veya terasta ya da açık pencere önünde bir gece kurumaya bırakalım. Toz oturması endişemiz varsa üzerine ince bir tülbent örtebiliriz. Bu şekilde davranmamızın sebebi elmaların üzerinde var olan ve az önce yıkayarak ortamdan uzaklaştırdığımız mayaların geri kazanılmasını sağlamak. Ertesi gün elmaları kesip çürüğü, eziği ve böceği varsa temizledikten sonra tavla zarı büyüklüğünde doğrayalım. Doğranmış meyveleri tartalım 3-3.5 kg olunca cam kavanozumuza dolduralım. Ağzını kapatıp hiç bir şey eklemeden öylece 24 saat bekletelim.

Ertesi gün suyumuzu hazırlayıp ilave edelim. Burada klorsuz su kullanmak önemli. Ya bir kaynaktan doğrudan gelen sudan alalım ya da mevcut içme suyunu kaynatıp soğutup kullanalım. Suyumuzu hazırlamak için bir tartım aletine ihtiyacımız olacak. Öncelikle elmamızın şekerini imkanımız var ise ölçelim. Ölçüm aletimiz yoksa ülkemizde yetişen elmalar genellikle %13 ile %15 arası şeker içerirler bu ortalama hesaba göre hareket edelim. Bunun için biz %13 şeker içeren bir çözelti hazırlamalıyız. İyi bir sirke adayının %12 ile %16 arasında şeker içermesi gerekir ki sonuca sorunsuz gidelim. 870 gram su tartıp (hacimle değil ağırlık hesabıyla) üzerine 130 gram pancar şekeri ilave edelim. Bu bize 1 kilogram şekerli su verecektir. Bunu kavanozumuza dökelim. Tekrar aynı çözeltiyi aynı miktarda hazırlayıp kavanozumuzu omuzu dediğimiz kıvrım yerine kadar dolduralım.

Eğer şeker kullanmak istemezseniz ve yeterince elmanız da varsa doğradığınız elmaların dışında 2-3 litre elma suyu elde edecek kadar elmayı katı meyve presinden sıkarak bu elma suyunu doğranmış meyvelerin üstüne ekleyebilirsiniz. Ya da hiç doğranmış meyve kullanmadan tamamen katı meyve presinden sıkılmış elma suyu ile de kurabilirsiniz. Su yerine meyve suyu kullanırsanız sirkeniz daha yoğun, daha aromalı ve daha keskin olacaktır.

Kavanoz dolunca kapağını kapatıp varsa elimizde hava kilidi takalım. Yoksa kapağını hava çıkacak şekilde gevşekçe kapatalım. Bu şekilde 2 – 3 günde bir karıştırarak meyvelerin dibe çökmesini bekleyelim. Bu esnada ilk birkaç gün taşma riski olacaktır, altına bir kap koymak iyi bir fikir olabilir.

İdeal bir sirke saklama şişesi

Meyvelerimiz çöktükten sonra 3 gün bekleyelim ve dipteki posadan çözeltimizi bir yastık kılıfından süzerek ayıralım ve posayı atıp çözeltiyi temizlediğimiz kavanoza geri dolduralım. Kavanozun kapağını artık kapatmayıp tülbent bağlayalım. Bu şekilde direkt güneş ışığından muhafaza ederek ana yapmasını bekleyelim. Bu esnada kef oluşursa temizleyelim. Ana yapıp sirkemiz olgunlaşınca ana dibe düşecektir. Ondan sonra dibinde biriken çökeltiyi almamaya çalışarak sirkemizi başka bir kavanoza ya da büyükçe bir şişeye aktaralım. Ağzını sıkıca kapatıp hava almamasını sağladıktan sonra karanlık bir yerde 3 hafta ile 3 ay arasında bekleterek olgunlaştıralım. Bu olgunlaşma süreci ne kadar çok olursa o kadar iyi olacaktır. Olgunlaşan sirkemizi en fazla 500 mililitrelik kapağı sıkıca kapanabilen cam şişelere dolduralım. Yine karanlık ve serin bir yerde bekletelim.

Kullanırken kendi yaptığınız sirkeyi o süslü püslü sofra sirkeliklerine koymayın. Çünkü bizim sirkemiz fabrikasyon olanlar gibi pastörize değil canlıdır. Oksijeni bulduğunda çalışmaya devam edecektir ve sirkeniz suya dönebilir. O yüzden 250 mililitrelik gibi küçük şişelerde ve ağzı sıkıca kapalı olarak bekletin kullanırken de.

Nasıl Kullanılır?

Hazırladığımız sirkelerimizi yemeklerimizde, turşu ve soslarımızda kullanabileceğimiz gibi şifa amaçlı içmek suretiyle de kullanabiliriz. Eğer amacımız şifa ise kullanım şeklimiz şöyle olmalı: 1 çorba kaşığı (15 ml) sirkeyi bir su bardağı (200 ml) içme suyuna döküp karıştırın. Bu karışımı    günde 1 veya 2 defa TOK karnına (sakın aç karnına içmeyin) için. Benim önerim sabah kahvaltısının peşine günde 1 bardak içmek şeklindedir. Bu şekilde 3 hafta üst üste içip bir hafta içmeyin. 1 hafta boş geçtikten sonra 3 hafta tekrar üst üste her gün içerek yine 1 hafta ara verin. En kolayı ayın 1. günü içmeye başlayın 23. günü içip bir sonraki ayın 1. günü tekrar içmek üzere ara verin. Böylece unutma riskini bertaraf etmiş olursunuz. 

Afiyet şifa olsun!

Not: Sirke konusunda daha fazla destek ve bilgi almak için Facebook’ta bulunan SİRKEMİN ÖYKÜSÜ © 2020 adlı grubu ziyaret edebilirsiniz.

2 Replies to “ELMA SİRKESİ

  1. Merhaba Fevzi Bey. Burada tarif ettiğiniz şekilde sirkeyi kurdum. 3 Kilogram elma ve 3 kg şekerli su kullandım. Bahsettiğiniz gibi ilk başta taşacak gibi köpürdüler. Şimdi elmaların yarısı toz haline gelip kavanozun dibine çöktü. 3 günde bir karıştırıyorum. Sanırım tamamen dibe çökecekler üsttekiler de o zaman kapağı açacağım tülbent bağlayacağım değil mi?
    Diğer bir husus, evde doğal olduğuna güvendiğim hazır elma suları var. Bir miktar elma doğrayıp kalanını bu elma suyundan doldursam olur mu? Eğer olursa elma ne kadar olmalı?

    • Öncelikle doğru yoldasınız. Meyvelerin toz haline gelmesi sorun değil. Hepsi çöksün. 3 gün bekleyip son bir kez karıştırın. Eğer yüzeye çıkan elma olmazsa süzün posayı atıp temiz kuru bir kavanoza (ya da temizlediğiniz kendi kavanozuna) geri doldurup ağzına tülbent takın. Kapak artık kapalı olmayacak. Diğer sorunuza gelince. Eğer doğal ve katkısız olduğunu biliyor ve güveniyorsanız elbette hazır meyva suyu kullanabilirsiniz. Ona dilediğiniz kadar meyve eklenebilir. 1-2 kg idealdir. Kolay gelsin.

Comments are closed.