LİMON SİRKESİ

5 Eki

Limon asırlardır insanların hastalıkta şifa bulmak, salatalarına ve çorbalarına lezzet vermek için kullandıkları bir meyve. Nefis kokusu, ekşi tadı ile hemen her şeye “sıktığımız” bir meyve. Peki bunun sirkesini yapamaz mıyız? Elbette ki yaparız. Kurulumu tıpkı diğer sirkeler gibi. Tabii kendine has bazı farklar da yok değil. Onları yeri geldiğinde açıklayacağım.

Gerekli Malzemeler:

  • 5 litrelik cam kavanoz
  • 3 kilogram limon
  • 1 Litre elma suyu
  • 300 gram pancar şekeri

Ben hiç içme suyu kullanmadım. Elimde geçen sıkıp derin dondurucuda sakladığım elma suyu vardı ondan kullandım hem hacmi tamamlamak hem de tatlandırmak için. Sizin de elinizde varsa böyle meyve suyu gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Meyve suyunuz yoksa içme suyu ve pancar şekeri kullanabilirsiniz. Bunun için 1720 gram suya 280 gram pancar şekeri kullanabilirsiniz. Ancak hazırladığınız şekerli su limon suyu ile karışınca şeker yoğunluğu düşecektir. O nedenle gerekli hesaplamaları yaparak 300 gram kadar daha pancar şekeri eklemeniz gerekecektir.

Yapılışı:

Limonları güzelce yıkayıp 1 gece açık havada örtü altında bekletelim. Ertesi gün bütün limonların kabuklarını bir kaba rendeleyelim. Beyaz kısımlar kalınca onları da bir bıçak yardımı ile temizleyip atalım. Limonları dilimler halinde doğrayıp kavanoza aktaralım. Kabuk rendelerini de üzerine ilave edelim. Elimize bir eldiven geçirip kavanozun içinde limon dilimlerini iyice sıkıp sularını çıkaralım. Bu şekilde birkaç saat bekletip kavanozun içindeki limonları elimizle bir kez daha sıkalım. Eldiven kullanmak hem hijyen hem de cildinizin sağlığı için önemlidir. Sonuçta limonun içindeki yoğun sitrik asitle çalışıyoruz. Cildimizi – ellerimizi korumamız gerekli. Üzerine hazırlamış olduğumuz şekerli suyu veya meyve suyunu ekleyelim. Kavanozun kapağını gevşekçe kapatıp üzerine etiketimizi yapıştıralım.

Kurulum esnasında bazı ölçümler yaptım şöyle ki: Limon suyu % 10 oranında şeker içeriyor. Yani 10 Brix. PH derecesi 1.5 civarında. 1.42 geldi. Elma suyu da asidik olduğundan bitmiş maişenin kurulum pH derecesi 2.11 çıktı. Bu değerleri ölçme imkânımız varsa ölçüp bilirsek ilerleyen dönemlerde daha az başımız ağrıyacaktır.

Şimdi önce köpürmesini, sonra meyvelerin çökmesini bekleyeceğiz. Köpürme esnasında taşma olabilir. Altına bir kap koymayı ihmal etmeyelim. Gözümüzün önünde olursa ilk birkaç gün taşmaya niyetlendiğinde fark edip karıştırarak taşmasını engelleyebiliriz. Çökme işi gerçekleştikten sonra 3 gün daha kavanozun kapağı kapalı olarak bekletelim. Dördüncü gün şöyle bir karıştırıp bekleyelim. Suyun üstüne kimse çıkmazsa kapağını açıp tülbentimizi lastikle sabitleyelim. Artık ana yapmasını ve ananın da çökmesini bekleyeceğiz. Havaların serinlemiş olduğunu göz önüne alırsak süreç 4 aydan kısa sürmeyecektir.

Yapana şimdiden afiyet şifa olsun.

Peki bu limon sirkesini yaptık da ne olacak nerede ne amaçla kullanacağız derseniz, içerdiği müthiş aroması ile salatalarınızda vazgeçilmez olacağından emin olabilirsiniz. Çeşni olarak çorbalarınızda, mezelerinizde, kahvaltılıklarınızda hatta turşu kurulumunda bile kullanabilirsiniz.

Sağlığa faydaları ise saymakla bitmez. Bu faydalarından bazıları:

  • Limon sirkesi, C vitamini kaynağıdır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklara karşı koruyucu etkisi vardır ve hastalık sürecini kısaltır.
  • Limon sirkesi, metabolizmayı hızlandırır ve kilo vermeye yardımcı olur. Vücuttaki yağ yakımını destekler ve kan şekerini dengeler.
  • Limon sirkesi, sindirim sistemini çalıştırır ve kabızlık gibi problemleri önler. Ağır yemeklerden sonra mideyi rahatlatır ve sindirime yardımcı olur.
  • Limon sirkesi, idrar ve iltihap söktürücüdür ve safra kesesi rahatsızlıklarını tedavi eder.
  • Limon sirkesi, cilt için de faydalıdır. Ciltteki siyah nokta ve akneleri giderir. Cilde parlaklık kazandırır ve lekeleri azaltır.
  • Limon sirkesi, kalp ve damar sağlığını korur. Damar yollarını temizler ve kalp krizi riskini azaltır.
  • Limon sirkesi, güçlü bir antioksidandır ve vücudu toksinlerden arındırır. Mikroplara karşı savaşır ve kanser hücrelerinin yayılmasını engeller.

Limon sirkesi nasıl kullanılır?

Limon sirkesi, genellikle su ile seyreltilerek içilir. Sabahları aç karnına bir bardak ılık suya birkaç damla limon sirkesi ekleyerek içmek sağlığa çok faydalıdır. Ayrıca salatalara veya yemeklere de limon sirkesi ekleyerek lezzet katabilirsiniz. Cilt bakımı için de limon sirkesinden yararlanabilirsiniz. Bir miktar su ile karıştırdığınız limon sirkesini pamuk yardımıyla cildinize uygulayabilirsiniz. Saç bakımı için de limon sirkesi kullanabilirsiniz. Saçınıza bir miktar limon sirkesi sürerek masaj yapabilir ve ılık su ile durulayabilirsiniz.

Limon sirkesinin zararları var mıdır?

Limon sirkesinin aşırı tüketimi bazı yan etkilere neden olabilir. Örneğin, mide asidini arttırarak mide ekşimesine veya ülsere yol açabilir. Diş minesine zarar verebilir. Kan basıncını düşürebilir veya kan sulandırıcı ilaçların etkisini arttırabilir. Bu nedenle limon sirkesini doktorunuza veya eczacınıza danışarak kullanmanızı öneririm.